Η οδοντική πλάκα είναι μια μαλακή, κολλώδης ουσία, που συσσωρεύεται στα δόντια. Αποτελείται κυρίως από βακτηρίδια, τα οποία τρέφονται με τη ζάχαρη των τροφίμων και των ποτών, παράγοντας οξέα ως προϊόν μεταβολισμού. Τα οξέα επιτίθενται στα δόντια διαλύοντας τα μεταλλικά στοιχεία στην επιφάνεια τους. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τότε δημιουργείται η τερηδόνα.

Γι’ αυτό πρέπει να αφαιρείτε την πλάκα βουρτσίζοντας τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα φθορίου και μην λαμβάνετε ζαχαρούχα ή/και όξινα τρόφιμα και ποτά πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτού του είδους οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όχι ενδιάμεσα. Μεταξύ των γευμάτων θα πρέπει να λαμβάνετε μόνο τα “ασφαλή” ποτά όπως το γάλα και το νερό και «ασφαλείς» τροφές για τα δόντια όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το τυρί.

Μετά από μία επίθεση οξέων, τα δόντια μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Σε αυτό βοηθά και το φθόριο (ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι συστατικό των περισσότερων οδοντόπαστων και βρίσκεται και στο νερό ορισμένων περιοχών).