Αθλητική Οδοντιατρική

Στόχος της Αθλητικής Οδοντιατρικής είναι η θεραπεία και η πρόληψη των τραυματισμών του προσώπου και του στόματος από αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και η προαγωγή της στοματικής υγείας των αθλητών.

Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων μπορούν να συμβούν τραυματισμοί, όπως κατάγματα δοντιών, νεκρώσεις, εκγομφώσεις, μετατοπίσεις, εμβυθίσεις προσθίων δοντιών, κακώσεις των κροταφογναθικών διαρθρώσεων και των γνάθων. Το κόστος αποκατάστασης και η δια βίου παρακολούθηση ενός μόνο τραυματισμένου ή απολεσθέντος δοντιού είναι υψηλό. Στα περισσότερα αθλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα στην χώρα μας όπως το μπάσκετ, το σκι, η ποδηλασία, η πυγμαχία, η πάλη, το καράτε κ.α., η χρήση αθλητικού νάρθηκα (mouthguard)  κρίνεται υποχρεωτική γιατί βοηθούν στην πρόληψη στοματοπροσωπικών τραυματισμών κατά την διάρκεια της άθλησης.

Επηρεάζουν τα προβλήματα των δοντιών την απόδοση των αθλουμένων?

Από πρόσφατες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες προκύπτει ότι η στοματική υγεία των αθλητών -εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της δίαιτας σε συνδυασμό με τις συνθήκες έντονης και συστηματικής προπόνησης -υστερεί σε σημαντικό βαθμό από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Τα προβλήματα που αφορούν στην υγεία των δοντιών και του στόματος (όπως η τερηδόνα, οι διαβρώσεις, η φλεγμονή των ούλων, οι τραυματισμοί) μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την απόδοση και τις επιδόσεις των αθλούμενων.

Στο ιατρείο μας:

  • Γίνεται εκτίμηση του επίπεδου κινδύνου για την εμφάνιση οδοντιατρικών προβλημάτων και προτείνεται στον αθλητή ένα πλαίσιο καθημερινής φροντίδας με έμφαση τόσο στην πρόληψη (χρήση φθορίου σε διάφορες μορφές π.χ. οδοντόκρεμες με υψηλή συγκέντρωση φθορίου, στοματικά διαλύματα, σωστό βούρτσισμα των δοντιών) όσο και στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

  • Κατασκευάζουμε και τοποθετούμε εξατομικευμένους νάρθηκες στους αθλούμενους, οι οποίοι αποτελούν αποτελεσματικό και προστατευτικό μέσο για την μείωση της συχνότητας και της βαρύτητας των οδοντικών τραυματισμών κατά την άθληση τους.

Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μία πρώτη εκτίμηση.

Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί σχέδιο πρόληψης και θεραπείας που ταιριάζει στις αθλητικές σας συνήθειες.