Θεραπεία περιοδοντικών νόσων

Η περιοδοντική νόσος είναι μικροβιακή φλεγμονή που επηρεάζει το περιοδόντιο, δηλαδή τους στηρικτικούς ιστούς που περιβάλλουν το δόντι, και ευθύνεται για την απώλεια περισσότερων δοντιών από ότι όλα τα άλλα οδοντικά νοσήματα μαζί.

Τα περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) απαντώνται συχνά στον γενικό πληθυσμό και αν δεν αντιμετωπιστούν οδηγούν σε απώλεια των δοντιών στους ενήλικες.

 ΟΥΛΙΤΙΔΑ

 Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου κατά την οποία τα ούλα γίνονται ερυθρά, οιδηματώδη (πρησμένα) και ματώνουν εύκολα. Σπάνια συνοδεύεται από πόνο ή ενόχληση. Η ουλίτιδα συνήθως οφείλεται σε κακή ή μη αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι αντιστρεπτή νόσος εφόσον γίνει σωστή θεραπεία, εφαρμοσθεί καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι και ο ασθενής τηρεί τις επισκέψεις του στο οδοντιατρείο ανά 6μηνο.

 Η ουλίτιδα που δεν θεραπεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα παραπάνω εξελίσσεται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε περιοδοντίτιδα. Η αρχική φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται στο υποκείμενο οστό και σταδιακά σημειώνεται απορρόφηση του οστού, χαλάρωση, μετανάστευση και αυξημένη κινητικότητά των δοντιών και, τελικά, απώλειά τους.

 ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Στην εμφάνιση και την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου σημαντικό ρόλο όμως παίζουν:

  • το κάπνισμα,

  • η κληρονομικότητα,

  • το stress,

  • συστηματικές νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,

  • ορμονικές διαταραχές

Είναι επιστημονικά αποδεκτό πως η φλεγμονή της περιοδοντικής νόσου μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, να αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρών παιδιών.

Η τήρηση καλής στοματικής υγιεινής (σωστός τρόπος βουρτσίσματος, χρήση οδοντικού νήματος, μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού και στοματικών διαλυμάτων), αλλά και ο συνεπής οδοντιατρικός έλεγχος στο οδοντιατρείο συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου της περιοδοντικής νόσου.