Παιδιατρική και Οικογενειακή Οδοντιατρική Φροντίδα

Στοματική υγεία για όλη την οικογένειά σας

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε και να διατηρήσετε την υγεία των δοντιών σας στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, αλλά και να αντιμετωπίσουμε κάθε οδοντικό σας πρόβλημα χρησιμοποιώντας τεχνικές και υλικά με άριστη κλινική συμπεριφορά και εφαρμόζοντας εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας στον καθένα από εσάς.

Πότε γίνεται και τί περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Στην πρώτη επίσκεψη, η οποία πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού (περίπου τον 6ο μήνα), ενημερώνονται οι γονείς για την διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών (παιδικών) και μόνιμων δοντιών, τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών, την διατροφή και τις διάφορες στοματικές συνήθειες (όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας) όπως και το πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται, καθώς και για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των παιδιών. Eπειδή ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο χτίζεται από την παιδική ηλικία:

  • Οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής πρέπει να εδραιώνονται πολύ νωρίς. Το βούρτσισμα πρέπει να αρχίσει μόλις ανατείλει το πρώτο παιδικό (νεογιλό δόντι) και καθώς το παιδί θα μεγαλώνει μπορεί να συμμετάσχει στην διαδικασία του βουρτσίσματος αλλά υπό την επίβλεψη και με την συμμετοχή του γονιού -μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών -, ώστε ο καθαρισμός να γίνεται σωστά.

  • Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα , η μία εκ των οποίων θα είναι πριν τον βραδινό ύπνο.

  • Δεν πρέπει να παραλείπεται η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός της γλώσσας.

  • Οι επισκέψεις των παιδιών στο ιατρείο μας πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Με την συχνή παρακολούθηση διασφαλίζεται η καλή υγεία των δοντιών και των ούλων του αλλά ελέγχεται και ο τρόπος ανατολής και σύγκλεισης των δοντιών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

  • Η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων στα παιδιά ( φθορίωση , καλύψεις οπών και σχισμών – sealants-) προλαμβάνει την εμφάνιση της τερηδόνας.

    • Η φθορίωση πρέπει να γίνεται τακτικά, επειδή το φθόριο έχει την ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη του δοντιού πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων αλλά και να επιδιορθώνει μικρή αρχόμενη βλάβη της αδαμαντίνης.
    • Οι προληπτικές εμφράξεις (sealants) που καλύπτουν τις οπές και τις σχισμές των μασητικών επιφανειών των δοντιών για να μην συγκρατούνται τροφές και μικρόβια και έτσι προλαμβάνεται η εμφάνιση της τερηδόνας, πρέπει να γίνονται έγκαιρα.

  • Σε περιπτώσεις τερηδονισμού ή τραυματισμού των παιδικών (νεογιλών) και των μονίμων δοντιών πρέπει να γίνεται η αποκατάσταση τους με σωστό και σύγχρονο επιστημονικά τρόπο έτσι ώστε η οδοντιατρική θεραπεία να αποτελέσει για το παιδί μια θετική εμπειρία.

  • Προβλήματα αισθητικά όπως δυσχρωμίες, διόρθωση σχήματος, μεγέθους και φοράς πρέπει να βελτιώνονται εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και ασφαλείς αισθητικές οδοντιατρικές διαδικασίες.

  • Επιβλαβείς συνήθειες οι οποίες εμφανίζονται κατά την εφηβική ηλικία πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να μην έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Τέτοιες συνήθειες είναι :

    • το κάπνισμα, το οποίο εκτός από βλάβες στην γενική υγεία προκαλεί και χρωματισμό των δοντιών αλλά και δυσάρεστη αναπνοή.
    • Οι διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία οι οποίες έχουν ως κατάληξη συχνούς εμετούς, οι οποίοι διαβρώνουν και καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
    • Το pearcing (τρύπημα) της γλώσσας, των χειλιών αλλά και της περιστοματικής περιοχής και η τοποθέτηση κοσμημάτων μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις, τραυματισμό σε δόντια αλλά και σε μαλακούς ιστούς (χείλη , ούλα).

Γιατί ένα λευκό, αστραφτερό χαμόγελο είναι δείγμα νεότητας, υγείας και ευεξίας, φωτίζει το πρόσωπο, τονώνει την αυτοπεποίθηση, βοηθά στην επικοινωνία και εξασφαλίζει στο παιδί και στον μετέπειτα ενήλικο καλύτερη ποιότητα ζωή και μην ξεχνάμε ότι:

Ένα υγιές, λαμπερό και πλατύ χαμόγελο μπορεί να σου χαρίσει τα πάντα γιατί ανοίγει όλες τις πόρτες.