Τί είναι η ουλίτιδα και πώς δημιουργείται;

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων. Είναι το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων και θεραπεύεται εύκολα.

Η κύρια αιτία της ουλίτιδας είναι η πλάκα, δηλαδή η μαλακή, κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη βακτηρίων που αναπτύσσεται στα δόντια και στα ούλα. Εάν η πλάκα δεν απομακρύνεται με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, παράγει τοξίνες που μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα, προκαλώντας την ουλίτιδα. Σε αυτό το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων, η βλάβη μπορεί να αναστραφεί, καθώς το οστό και ο συνδετικός ιστός που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί.

Άλλοι παράγοντες, εκτός της ελλιπούς στοματικής υγιεινής,  που συμβάλουν στην δημιουργία ουλίτιδας είναι οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες αλλά και εμφράξεις) που συγκρατούν τροφές και δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση οδοντικής πλάκας. Το stress είναι ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος έχει ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση φλεγμονών των ούλων. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη, έμμηνος ρύση, κλιμακτήριος), αλλά και η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως τα αντιεπιληπτικά, τα αντιπηκτικά και τα αντισυλληπτικά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ουλίτιδα;

Κατά τη διάρκεια της ουλίτιδας παρατηρείται έντονο ερυθρό χρώμα των ούλων (κόκκινα ούλα) και διόγκωση των μεσοδόντιων θηλών (ούλα ανάμεσα στα δόντια).

Επίσης τα ούλα έχουν την τάση να αιμορραγούν (ματώνουν) κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος, αλλά και κάποιες φορές αυτόματα. Τέλος, η κακοσμία του στόματος μπορεί συχνά να οφείλεται στην ουλίτιδα.

Πώς μπορώ να εμποδίσω την ουλίτιδα;

Ουλίτιδα που οφείλεται σε πλημμελή καθαρισμό των δοντιών αντιμετωπίζεται με οδοντιατρικό καθαρισμό και η θεραπεία ουλίτιδας από τον οδοντίατρο, και στην συνέχεια με

  • σωστό και συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, ώστε να απομακρύνεται η πλάκα και να ελέγχεται η ανάπτυξη της τρυγίας (πέτρας)
  • σωστή διατροφή
  • τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας

Εάν όμως η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να προκληθεί μόνιμη βλάβη, διότι το οστό που συγκρατεί τις ρίζες των δοντιών απορροφάται λόγω της δράσης των μικρόβιων της οδοντικής πλάκας και δημιουργείται κενό μεταξύ δοντιού και ούλου. Με την καταστροφή του οστού, το δόντι αρχίζει να αποκτά κινητικότητα και μπορεί να χαθεί αν δεν ακολουθηθεί η απαραίτητη θεραπευτική πορεία.