Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ νεαρών ενηλίκων και ενεργούς και μη καπνιστές επειδή θεωρείτε υγιής εναλλακτική επιλογή έναντι του κλασσικού τσιγάρου. Ωστόσο σε δύο πρόσφατες έρευνες, στις ΗΠΑ και Καναδά, βρέθηκε ότι η έκθεση στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί βλάβη στους ουλικούς ιστούς, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, μόλυνση και περιοδοντική νόσο.Και στις δυο μελέτες διερευνήθηκε η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην στοματική υγεία σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο με  in vitro πειράματα.

Η ομάδα του καθηγητή M.Rouabhia, της Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λαβάλ στο Quebec του Καναδά, εξέθεσε τα ουλικά επιθηλιακά κύτταρα στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, βρίσκοντας πως ένας μεγάλος αριθμός αυτών των κυττάρων πέθαναν σε λίγες μέρες.

«Το στοματικό επιθήλιο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι της μικροβιακής μόλυνσης» εξηγεί ο καθηγητής Rouabhia. «Αυτό μας προστατεύει από διάφορους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην στοματική μας κοιλότητα. Αντίθετα με ότι πιστεύαμε, ο καπνός του ηλεκ.τσιγάρου δεν είναι απλά νερό. Παρόλο που δεν περιέχει ενώσεις πίσσας όπως ο καπνός του κανονικού τσιγάρου, εκθέτει τους στοματικούς ιστούς και την αναπνευστική οδό σε χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από την θέρμανση της φυτικής γλυκερίνης, της προπουλενικής γλυκόλης και του αρώματος νικοτίνης στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι αθροιστικές επιδράσεις αυτής της κυτταρικής βλάβης δεν έχουν ακόμα καταγραφεί, αλλά είναι ανησυχητικές», σύμφωνα με τον καθηγητή Rouabhia. «Η βλάβη στον αμυντικό φραγμό του στόματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, φλεγμονής και ουλικής νόσου. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί στο μέλλον» καταλήγει ο καθηγητής.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Συγκεκριμένα αποδείχθηκε πως όταν οι καπνοί του ηλεκ.τσιγάρου καίγονται, προκαλείται απελευθέρωση φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που αυξάνουν το κυτταρικό στρες, με συνέπεια βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα στοματικά νοσήματα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτουν μια μπαταρία, μια θερμαντική συσκευή και μια σύριγγα που περιέχει υγρό, το οποίο αποτελείται τυπικά από νικοτίνη, αρωματικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες. Οι αρωματικές χημικές ενώσεις επηρεάζουν αρνητικά τα ουλικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Rouabhia καταλήγει πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και συγκριτικών μελετών, για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία μας, και θα επιθυμούσε οι κατασκευαστές να αποκαλύπτουν όλα τα υλικά και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πηγή :

http//www.dental-tribune.com/anticles/amaricans/31989_studies_show_e-cigarettes_harmful-to_oral_health.html